2013-10-16 17:23:40• hírek • Szatmar.ro

Közös otthonunk a zene

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar múlt évi, a környező országokba, Erdély magyarok lakta területein tett turnékoncert-sorozatának rendkívüli sikere nyomán idén a Nemzeti Énekkar járja be a környező országok magyarok által is lakott városait.

A zenekari turné a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban zárult, szeptember 5-én pedig itt kezdődött  Antal Mátyás karigazgató vezetésével az énekkari program. Bartók, Kodály, Liszt, kortárs zeneszerzők, Csemiczky Miklós, Orbán György mellett Szergej Rahmanyinov-műveket is előadtak.

"Tavaly egy kis plusz költségvetési támogatáshoz jutottunk, úgy gondoltuk, ezt fordítjuk a határhoz

közeli városokban szervezett zenekari hangversenyeinkre és megpróbálunk ebből hagyományt teremteni" - mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója. Hozzátette: az idei költségvetésük sajátosan alakult, sokáig nem tudták, mennyi pénzből gazdálkodhatnak, de nyár elejére bizonyossá vált, hogy képesek lesznek új sorozatot indítani. Igaz, nem rövid periódusra, hanem időben kissé széthúzva.

A Nemzeti Énekkart a hangversenykörút első három helyszínén, Szabadkán, Beregszászon és Dunaszerdahelyen óriási tapssal és nagy szeretettel fogadták. A turnét október 18-án Szatmárnémetiben, a Római Katolikus Püspökség Székesegyházában, november 23-án Temesváron és november 24-én Nagyváradon folytatják, de decemberben Lendván is terveznek fellépést.

A műsorok összeállításánál - ugyanúgy, mint a zenekar esetében - azt tartották szem előtt, hogy derűs órákat szerezzenek a határon túli magyaroknak, és hogy az ott élők jobban megértsék egymást a zene segítségével. „ Liszt, Bartók és Kodály a mi védjegyünk. Ezen kívül az egyetemes keresztény egyházzenében Liszt és Kodály, illetve a népdalgyűjtés, népdalfeldolgozás tekintetében Bartók és Kodály mindenképpen megkerülhetetlenek, természetes tehát, hogy műveik szerepelnek műsorainkban.„ - mondta Antal Mátyás karigazgató. Majd hozzátette: a kortárs magyar zeneszerzők közül Orbán György és Csemiczky Miklós komponista művei jól illenek abba a vonulatba, amelyet Kodály, Liszt és Bartók képvisel.  Adrian Pop műve előtt is tisztelegnek a Kolindák előadásával, és Szergej Rahmanyinov művét is beépítették a repertoárba.

A Nemzeti Énekkar romániai turnéjának pontos műsora:
LISZT FERENC:   Inno a Maria vergine
BARTÓK BÉLA:     Magyar népdalok
CSEMICZKY MIKLÓS:   Víg óráim...
ORBÁN GYÖRGY: Három genfi zsoltár
ADRIAN POP: Kolindák
SZERGEJ RAHMANYINOV: Vecsernyék op. 35 (részletek)
KODÁLY ZOLTÁN: Jézus és a kufárok
Pangue Lingua

Orgonán közreműködik Nagy László Adrián
Vezényel: Antal Mátyás karigazgató

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: